18. november 2021 - ELEVRÅDETS TALE VED SKOLENS 50 ÅRS JUBILÆUM

Tale til skolens jubilæum – 50 år VG

Kære Viborg Amts Gymnasium,Viborg Gymnasium & HF og VG. (kært barn har mange navne).

Nu er du rundet de 50 år og har levet en halv menneskealder, du har haft venner, måske fjender og en masse bekendtskaber. I din levetid har du kendt Landmænd, kunstneriske Genier, almene studenter og HF-studenter (nogle forhold varede længere end andres).

Du har en unik evne til at favne bredt, og mangfoldighed er ikke noget du lader dig skræmme af, tværtimod. Du formår år efter år at åbne dine elevers øjne for forskellighederne i verden og lærer os at glæde os over dem og ikke frygte det anderledes og ukendte.

Udenpå kan det godt være du ser lidt rusten og stenet ud, men indeni danner du med dine store åbne lokaler rammerne for at et fællesskab kan blomstre. Og lige her i midten, i dit hjerte, i daglig tale “sumpen”,  samler du os alle gang på gang, præcis som lige nu.

Når man møder dig første gang kan du virke skræmmende og overvældende, en følelse mange af jer der sidder her i dag måske kender.

Men dette går hurtigt over, for ved nærmere bekendtskab, opdager man hvem du i virkeligheden er. Og derfra er der ingen vej tilbage, for nu er man en rigtig VG’er.

Og hvad betyder det egentligt at være VG’er?

Som VG’er møder man verden og hinanden med et åbent sind, man ser ikke bare på verden som den er, men hvad man kan gøre for at gøre den et bedre sted for alle. Som VG’er løber eller går man derfor rundt om skolen til Run for the Slum for at støtte børn i Indien og Ghana, man deltager i Fem Fede Dage når bæredygitghedudvalget Gaia afholder det for at sætte fokus på klima og bæredygtighed. Og når der er Danmarksindsamling samler vi det største beløb ind af alle gymnasier i Danmark, nemlig 43000 kroner.

Som VG’er støtter man hinanden, fejrer hinandens succes og talenter, fx når en VG’er kommer på landsholdet i Biologi eller vinder en kunstkonkurrence.

Rent lavpraktisk har man som VG’er Siddet i en tætpakket sump til fredagscafeer og nydt en lunken øl, givet den gas til DIO’s fester og banket i bordene til morgensamling når ens klasse blev råbt op.

Drivkraften bag alt dette er engagement både fra lærere og elevers side.

Engagementet vi alle deler bunder i at på VG vil man hinanden både som lærere og elever. Vi vil gerne mødes og dele oplevelser med ligesindede, om det så er til katapult byggeri, foredrag, kor, write club, i krea klub eller noget helt andet. Og i de enkelte klasser har vi klasserådene som er med til at sørge for samværet i klasserne, og klassetid til at sikre trivsel socialt såvel som fagligt. Og netop det sociale er ekstremt vigtigt for at kunne få de gode men hårde år på gymnasiet til at hænge sammen.

Du VG har set meget glæde, men også mange tårer, for selvom vi elsker dig er du også nogle gange en hård nyser. For Eksempel når eksamensperioden nærmer sig og nervøsiteten begynder at krible. Men heldigvis har du et fantastisk mandskab under dig, som også er en stor del af din sjæl, dem der bliver hos dig når gamle elever går ud og nye kommer til, nemlig lærerne og dit styrende organ ledelsen. De opretholder din ånd og har opretholdt den de sidste 50 år.

Her på VG er vi et stort fællesskab af, lærere, ledelse, personale og elever, men hver især er vi selvstændige individer. Individer som alle møder hinanden i øjenhøjde og med ligeværd. Lærerne bekymrer sig ikke bare for at hver elev lærer pensum, de bekymrer sig også for deres elever som enkeltpersoner, de er altid åbne for en snak om alt eller intet.

VG du er ikke bare et sted man er som elev fra kl.8 til kl.15, du rækker ud i resten af vores liv. Under corona nedlukningen mærkede vi alle hvad det faktisk betød at gå i gymnasiet, og ikke bare det, men også hvad det betyder at gå på VG. For VG du er ikke bare en skole, hvis du var det, ville vi have lært det sammen gennem en skærm som når vi er sammen med dig.

VG du lærer os en masse om matematiske beviser, græske myter og store danske litterære værker, men når man skraber alt det væk, kommer vi til kernen af hvad du virkelig gør ved os. Alt den viden vi får fra dig vil blive erstattet af ny viden videre i livet, men det vigtigste af det hele og det som bliver hos os resten af livet, er hvordan du danner os som mennesker.

For i virkeligheden betyder karaktererne og afleveringerne så uendeligt lidt i forhold til hvilke mennesker du opdrager os til at være. Og det er det der skaber en VG’er.

Vi går herfra som tolerante mennesker, med et engagement der kan flytte bjerge, man ser verden mere nuanceret og ikke i sort og hvid, og vi ved at vores værd ikke kan måles med tal. Vi har lært at fejre mangfoldigheden og at det betaler sig at se ud over ens egen næsetip og bekymre sig om andre. Fordi VG alt det har du lært os.

Og i sidste ende når ballet er forbi og huen sidder sirligt på hovedet, huskes de mange hårde timer med eksamensforberedelse og afleveringer ikke. Vi husker samværet, grinene, smilene, studieturene, festerne, cafeerne, åbenheden, fællesskabet, trygheden og alle dem der troede på os. Så selvom vi alle engang er færdige på VG forlader du os aldrig rigtig.

 

Vi elever ønsker at du i fremtiden fortsætter dit gode arbejde. Så kære VG tillykke med de 50 år.

Jakob Adsersen Gejl, 3v

Emilie Møller Jørgensen, 3x